Wat is FaSA?

FaSA meet op basis van de NEN2767 objectief de technische en esthetische prestaties van de gebouwschil. Hiervoor worden sensoren, drones en kunstmatige intelligentie ingezet. Deze metingen worden automatisch samengebracht, geanalyseerd en resulteren in strategische sturing op het gevelonderhoud.

Digitale gevelinspectie en onderhoudsprognose    

Met deze applicatie wordt niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht, maar ook het toekomstig onderhoud met behulp van slimme algoritmes voorspeld. De corporaties die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten vanwege lagere onderhoudskosten. Daarnaast maakt deze technologie het volgens de gevelindustrie mogelijk om de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger te bepalen. Dit is van belang voor het hergebruiken van producten en grondstoffen in een circulaire economie. 

In drie jaar tijd wordt FaSA ontwikkeld. Hierbij wordt nauw samengewerkt met MBO en HBO onderwijsinstellingen, omdat nieuwe technologieën vragen om andere competenties.